Haarlem | Rondje Ringvaart
Rondje ringvaart op de fiets
Het traditionele rondje voor de sportieve en enthousiaste wielrenner hier in de buurt van Haarlem is het rondje Ringvaart. Het is de graadmeter waarlangs jouw prestaties gemeten worden. Gesprekken over gemiddelde snelheden, bekende knelpunten of het vele (e)fiets verkeer nabij de Kaag op een mooie zonnige dag zijn alledaags voor het rondje van 61 km rond de Haarlemmermeer. Voor de fietser is dit één van de weinige rondes waar je relatief veilig hard kan fietsen omdat het een dijk is. De dorpskernen natuurlijk daargelaten. Het is ook een rondje langs de Hollandse laagveengebieden, scheepswerven, de buitenwijken van Haarlem en Amsterdam en uiteraard vliegveld Schiphol.
Dit rondje ben ik op gestart met mijn tourfiets vergezeld van een zonnetje de Mamiya C220 en een Olympus Trip 35. De Mamiya C220 vergezeld mij inmiddels al meer dan een jaar op reizen en fotomomenten.
De Olympus Trip 35 is een hele recente toevoeging aan mijn collectie aan fototoestellen. De Olympus is een zolder vondst. De zolder van de oma van mijn vriendin, om heel specifiek te zijn. De Trip is een bijzonder toestel want het is een ‘point en shoot’. Het toestel berekend de instellingen allemaal zelf, en zelfs daarbij heb je maar keuze uit 4 opties (landschap, groepen mensen, een duo of een portret). Super geavanceerd voor een toestel gemaakt in de jaren 60 en 70, voor de tijd van microchips en computers. Het schijnt te werken met een naald die, aan de hand van de ingebouwde zonnecellen, een bepaald signaal afgeeft. Hoe meer licht, hoe sterker de naald beweegt. Het zijn die zonnecellen waardoor Trips het na een tijdje niet meer doen, de zonnecellen worden veel blootgesteld aan licht en verliezen daardoor lichtgevoeligheid en het toestel onderbelicht alle foto’s. Het laatste wat je wilt met negatieven, die juist overbelicht dan onderbelicht moeten worden. Echter deze Trip 35 is decennia bewaard in een hoesje, in een doosje in een grotere doos. De Trip is als nieuw!
Deze analoge camera’s maken geen foto’s zonder een rolletje erin. Omdat de Trip 35 nog volledig nieuw was voor me en ik niet wist of het uberhaupt werkte, had ik er een rolletje Brownie Camera Guy Pancro 400 ingestopt, een (zeer) korrelige film die ook zeer vergevingsgezind is voor fouten in de belichten. Iets wat handig is voor een ongetest toestel. In de Mamiya C220 had Tmax400 geladen, een film van Kodak. Bekend om het stevige contrast en een relatief kleine korrel. Een stijl waar ik wel van houd. Het rondje Ringvaart start en eindigt voor mij altijd bij Cruqius. Vanaf daar rijd je via Zwaanshoek, Lisse naar de Kaag. Vanaf de Kaag naar Aalsmeer en niet veel later ben je bij Schiphol. Daarna volgt Badhoevedorp en Zwanenburg en als je Vijfhuizen bent gepasseerd, ben je weer bij Cruqius.
De lol van het rondje Ringvaart is de diversiteit. Je fietst langs industriegebieden, het platte en natte Hollandse veenweidegebied waar je overal molens ziet en langs de rafelrandjes van de Randstad. Voor een rondje van 61 kilometer waar ik normaal zo snel mogelijk doorheen wil, is het ook een fantastisch rondje fotograferen!
Wil je op de hoogte blijven van de fotografie? Volg mij dan op Instagram! Geregeld zie je daar nieuwtjes en updates van fotowandelingen en soms zelfs scans van mijn project met analoge fotografie. Vind je de blog leuk? Deel het dan!