El Hierro | Sterrenfotografie op een klein eiland
El Hierro
Het meest westelijke Canarische eiland. El Hierro is de plek waar mijn oude buurman afgelopen jaar is gaan wonen. Een piepklein eiland, ter grootte van Ameland, in de Atlantische oceaan. Waar Tenerife een toeristisch oord is, is El Hierro een vergeten eiland. Geen grote hotels, geen afgeladen stranden (er zijn geen stranden) noch dronken Duitse of Engelse toeristen! Met kerst en de jaarwisseling zijn we richting dit kleine eiland getrokken om o.a. de jaarwisseling onder de sterren mee te maken. Daar moesten natuurlijk foto’s van gemaakt worden!
De maan
Net als bij fotografie overdag heb je één cruciaal element nodig: Licht! We zoeken bij sterrenfotografie echter juist de donkerste plekken op om maar zo min mogelijk last te hebben van lichtvervuiling. Er is echter één natuurlijke lichtbron waar je niet omheen kan. Dat is de maan. Astrofotografie lukt daarom het beste als er een nieuwe maan is, of als de maan al onder de horizon is gezakt. Je kan de maan alleen ook goed gebruiken om het landschap te verlichten en zo een surreëel landschap te fotograferen: sterren en een mooi belicht landschap.
Wil je puur sterren fotograferen, ga dan naar buiten als er een nieuwe maan is. WIl je juist wat meer licht in je foto, dan kan de maan je juist helpen. Ik gebruik de app Photopills om dit zaken vooruit te plannen, maar je kan de maankalender ook via google opsnorren en zo aan dezelfde informatie komen. Wil je meer weten over het fotograferen van sterren? Kijk dan op de handleiding sterrenfotografie
Tacaron
Het klinkt als een fout intro van een televisieprogramma, maar overdag is Tacaron een populaire plek om te gaan zwemmen. ‘s Nachts is het uitgestorven en daarom perfect om naar de sterren te kijken. Wellicht een beetje een anticlimax, als het een televisieprogramma zou zijn, maar wel de realiteit. Het is er lekker warm ‘s nachts en er zijn geen lampen in de buurt. Uitgezonderd de vuurtoren een kleine 10 km verderop. Op deze plek hebben we oudjaar doorgebracht. Eerst zwemmen (en vooral de diepte in duiken), een fikkie stoken en daarna sterren kijken.
De maan tijdens oudjaar was zo’n 3/4 vol. Dat houdt in dat er bijzonder veel licht van de maan komt. Zelfs zoveel dat er schaduw ontstaat. Dat heeft voordelen en nadelen. De voorgrond is veel beter belicht. Op een maanloze nacht had ik de reddingsboei niet zo duidelijk kunnen fotograferen. Het nadeel is dat de melkweg, die horizontaal door het beeld loopt, veel minder nadrukkelijk is. Een kwestie van plannen. Alleen als je op vakantie bent op een plek, is er maar weinig te plannen. Je bent er maar een korte periode en dus moet je het doen met wat je gegeven is. Als ik nog 2 a 3 uur had gewacht dan was de maan onder de horizon gezakt en dat had een groot verschil gemaakt voor de zichtbaarheid van die melkweg. Helaas had ik een hele dag gezwommen en een wijntje of wat op, want het was uiteraard oudjaar, dus zijn we op een gegeven moment toch maar terug gegaan richting ons verblijf. Maar niet voordat ik iedereen een keer op de foto had gezet!
Als de maan dan weg is…
Als de maan dan weg is, dan is de nachtelijke hemel een waar spektakel! Rond de jaarwisseling zijn er een aantal meteorietenregens en zonder enige lichtvervuiling zie je de meteorieten zoveel beter. Met een beetje geluk en een wat doorzettingsvermogen heb ik een meteoriet weten vast te leggen!
Wil je meer weten over sterren fotograferen? Probeer dan de handleiding uit die ik heb geschreven over het fotograferen van sterren. Wil je op de hoogte blijven van alle fotografie die ik doe? Houd deze website dan in de gaten maar ook zeker Instagram.