Budgetsafari | Een reis boeken
Vakantie? Op budget-safari!
Het klinkt misschien tegenstrijdig, een safari reis, met een klein budget. Maar wat mij betreft is dit niet alleen een top idee, maar ook nog eens een hartstikke haalbaar idee. Er zijn weinig dingen die beter zijn dan op reis gaan richting het Zuiden van Afrika en als je daarbij slim kiest en je budget goed in de gaten houdt hoef je misschien niet eens je héle spaarrekening leeg te halen. In gedachten zie je jezelf al oog in oog staan met een kudde zebra’s maar hoe maak je dat droombeeld tot werkelijkheid? In deze blog schrijf ik over de manier waarop mijn vriendin en ik onze reizen op een relatief betaalbare manier organiseren in Zuid-Afrika en de omringende landen.
Betaalbaar op Safari?
Je leest het goed: Betaalbaar! Het blijft geld kosten en een vliegticket is nou eenmaal prijzig, maar door onderzoek te doen naar betaalbare alternatieven en slimme keuzes te maken, is er echt meer mogelijk dat je op dit moment misschien denkt. Grof genomen zijn er twee plekken waar men traditioneel op safari gaat.
Oost Afrika, met landen als Kenia, Tanzania en Uganda.
Zuidelijk Afrika, met landen als Zuid Afrika, Namibië, Botswana en voor de avonturiers Zimbabwe.
Tussen deze gebieden zijn er twee verschillen: klimaat/biotoop en mate van organisatie. Het klimaat in Oost Afrika maakt dat hier grote grasvlaktes zijn. Het Lion King gevoel met vlaktes vol zebra’s en gnoes vind je hier. Zuidelijk Afrika kenmerkt zich meer door een begroeiing van bosschage en struiken. Het tweede verschil is de mate van organisatie. In Oost Afrika wordt meer gebruik gemaakt van gespecialiseerde safari voertuigen en lodges die je in een Nationaal Park rondleiden. In Zuidelijk Afrika kan dit ook, maar hier is het ook zeer gangbaar om met je eigen auto op pad te gaan. Dit laatste heeft als voordeel dat je niet vastzit aan een lodge en de dure safari voertuigen. Dit is de eerste keuze die wij maken om de reis betaalbaar te houden.
Vliegen op
Johannesburg of Kaapstad?
Uitgangspunt bij onze reizen is om zo goedkoop als mogelijk te reizen. In de regel betekent dat onze bestemming Johannesburg is. Vliegen op Kaapstad is in de regel duurder dan een vlucht naar Johannesburg en voor een safari misschien wat minder geschikt. Daarentegen is de regio in en rondom Kaapstad wel rijk aan cultuur, geschiedenis en culinaire hotspots. Het is maar net waar je hart harder van gaat kloppen. Wat ons betreft is Johannesburg de springplank voor een safari Zuid Afrika en omgeving.
Voertuigkeuze
De tweede keuze die je moet maken is de keuze over je voertuigtype. Veruit het goedkoopst is een kleine auto. Wij hebben met een kleine Hyundai i10 tussen de olifanten gestaan. Dit gaat prima. Je hebt zeker geen supergrote 4x4 survival voertuig nodig om op safari te gaan, mits je hier in je planning van plekken en parken die je wilt bezoeken, rekening mee houdt.
De infrastructuur in Zuid Afrika is goed. De snelwegen worden goed onderhouden en voor de grotere B wegen geldt hetzelfde. De kwaliteit van wegen in de rurale gebieden is wat wisselvalliger. Zo is er een bepaalde weg in het noordwesten van Zuid Afrika, langs de grens met Botswana, die ik nooit meer wil rijden. Dat is een gatenkaas van 100 km. Echter, dat is een uitzondering. Wil je de safari betaalbaar houden, dan zal je een groot deel van je tijd in nationale parken doorbrengen (hierover in een volgend blog meer). De populaire nationale parken, zoals Kruger en Addo Elephant, hebben allen een uitgebreid wegennetwerk. De wegen worden goed onderhouden en daar heb je genoeg aan een klein auto’tje.
Wil je op avontuur, overal kunnen slapen en de geweldigste ‘selfies met je auto nemen? Dan is het, het overwegen waard om voor een grote 4x4 te gaan. Dan blijft die voorheen besproken weg nog steeds een hel om te rijden, maar zal je auto minder snel schade oplopen. Besloten dat je niet zonder die 4x4 kan? De keuze die je dan hebt is of je voor de klassieke Land Rover gaat, of de degelijke en comfortabele Toyota Hilux/Landcruiser. Een van de voordelen van een 4x4 is dat je de auto kan uitrusten met een daktent. Dan heb je net als een slak altijd je huisje mee.
Ik heb het nu al een tijdje over betaalbaarheid maar heb nog geen bedrag genoemd. Voor de planners zal ik hier een indicatie geven van de prijzen die je kan verwachten. N.b. Prijspeil is van februari 2019 en de prijzen voor auto’s variëren op basis van hoog- en laagseizoen en de duur van de huur
Januari (laagseizoen):
Toyota Hilux (4x4 met daktent & accesoires): 70 a 90 euro/dag
Ford Ecosport (SUV crossover): 35 a 45 euro/dag
Volkswagen polo: 10 a 15 euro/dag
Juli (hoogseizoen):
4x4 Hilux (met daktent & accesoires) in juli: 90 a 110 euro/dag
Ford Ecosport (SUV crossover): 35 a 45 euro/dag
Volkswagen polo: 10 a 15 euro/dag
De prijzen voor de grote 4x4 wagens zijn zeer afhankelijk van het seizoen. De meeste toeristen bezoeken Zuid-Afrika in juli en augustus. De prijzen stijgen daardoor aanzienlijk. De andere auto’s hebben stabielere prijzen. De prijspeilen die ik nu heb genoemd zijn gebaseerd op een Rand-Euro koers van 0,063. Deze koers is de afgelopen jaren erg volatiel gebleken. De 4x4 bedrijven adverteren de auto’s in de lokale munt. Als de koers dus mee zit, kan je een 4x4 voor 20 euro goedkoper oppikken. Als die tegenzit kan het echter ook zo 20 euro duurder worden. Let dus op de wisselkoers, en welke munteenheid wordt gebruikt, bij het reserveren van de auto.
Tot slot
In dit eerste deel over het plannen van je safari heb ik me gericht op de eerste keuzes die je maakt als je invulling zoekt voor een vakantie. Waar ga je heen en hoe kom je van A naar B. In de volgende blog zal verder ingaan op betaalbare bestemmingen binnen Zuid Afrika en opties die er zijn op het gebied van accommodatie waarbij je zoveel mogelijk geld in je zak kunt houden.